Langs markten, keukens en kusten: 15-daagse rondreis Brazilië

Langs markten, keukens en kusten: 15-daagse rondreis Brazilië

Culinair Brazilië. Van het bruisende Rio tot het tropische Amazonewoud en de koloniale charme van Salvador – deze rondreis serveert Brazilië op z’n lekkerst. Denk: sissend churrasco in een sfeervolle steakhouse, zelfgemaakte brigadeiros in een kookworkshop en sappige fruitsoorten waar je nog nooit van hebt gehoord. Je proeft niet alleen van het land, maar beleeft het met al je zintuigen. En met lokale markten, kooklessen, verborgen eettentjes én fijne hotels is dit dé route voor de culinaire fijnproever die Brazilië van binnenuit wil leren kennen.

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van smaken, geuren en kleuren – en ontdek waarom Brazilië veel meer is dan carnaval en Copacabana.

Hoogtepunten van de reis

  • Welkomstdrankje met uitzicht op Rio vanaf de Suikerbroodberg
  • Kookworkshop met Braziliaanse klassiekers als feijoada & moqueca
  • Bezoek aan zowel de Braziliaanse als Argentijnse kant van de Iguassú Falls
  • Authentieke proeverij in het hart van de Amazone
  • Afro-Braziliaanse kookles in het kleurrijke Salvador da Bahia
  • Farewell food tour door São Paulo met mortadella sandwich en caipirinha

Rio de Janeiro

Luchtfoto van Copacabana-strand in Rio, Brazilië | culinair brazilië

Dag 1: Aankomst in Rio de Janeiro – Welkom in de ‘Marvelous City’

Je avontuur begint in stijl: Rio de Janeiro verwelkomt je met open armen, ritmische samba op de achtergrond en een zonsondergang die je nooit meer vergeet. Na aankomst word je naar je hotel gebracht – de stijlvolle Miramar by Windsor aan de Copacabana – waar het uitzicht over zee al meteen in de smaak valt. Daarna schuif je aan bij een churrascaria, een traditionele Braziliaanse steakhouse waar de sappigste stukken vlees rechtstreeks van de grill op je bord belanden.

Maar het absolute hoogtepunt van vandaag? Een frisse caipirinha bij zonsondergang op de Suikerbroodberg. Terwijl de zon langzaam wegzakt achter de heuvels van Rio en de stad in een gouden gloed hult, weet je: dit wordt een bijzondere reis.

Dag 2: Rio de Janeiro – Christusbeeld, strand én showtime

Vandaag ontdek je het echte Rio, van hoog boven de stad tot diep in de ziel van de Braziliaanse cultuur. Je start met een rit per tandradbaan door het Tijuca-woud naar de top van Corcovado, waar het wereldberoemde Christusbeeld je verwelkomt met open armen. Vergeet je camera niet – het uitzicht over Rio is fenomenaal.

Na een ochtend vol indrukwekkende panorama’s lunch je bij restaurant Aprazível in Santa Teresa: een groene oase vol smaak waar je geniet van Braziliaanse fusiongerechten. In de middag wandel je langs de beroemdste stranden van Brazilië: Copacabana, Ipanema en Leblon – allemaal met hun eigen vibe.

’s Avonds is er optioneel een tropische dansshow in het Fashion Mall Theatre, waar folklore, capoeira en samba samenkomen in een wervelend spektakel dat eindigt in ware carnavalsstijl. (Alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag – dus goed plannen!)

Dag 3: Rio de Janeiro – Kookworkshop vol Braziliaanse klassiekers

Vandaag duik je zelf de Braziliaanse keuken in. Onder begeleiding van een lokale chef leer je hoe je feijoada maakt – het nationale gerecht met zwarte bonen en verschillende vleessoorten. Maar dat is nog niet alles. Ook moqueca (een kruidige visstoof met kokosmelk), pão de queijo (kaasbroodjes) en de onweerstaanbare brigadeiros staan op het menu.

Je leert niet alleen koken, maar ook over de oorsprong van de ingrediënten, de invloeden uit Afrika, Portugal en de inheemse cultuur. En natuurlijk: proeven hoort erbij! Deze workshop is niet alleen leerzaam, maar vooral ook erg gezellig en verbindend – koken is in Brazilië een sociale aangelegenheid.

Leuke twist: Brigadeiros worden vaak gemaakt voor verjaardagen en feestjes – het is het Braziliaanse antwoord op onze truffels, maar dan met meer chocolade en nog meer liefde.

Stoofpot met zwarte bonen en vlees, Brazilië

Iguassú

Dag 5: Iguassú – De Argentijnse kant & de Duivelskeel

Vandaag steek je de grens over naar de Argentijnse kant van Iguassú National Park, waar je de watervallen van heel dichtbij beleeft. Je wandelt over houten paden boven het kolkende water en maakt kennis met het ultieme hoogtepunt: de Devil’s Throat (Garganta del Diablo). Hier stort het water met een ongekende kracht in een hoefijzervormige kloof – een ervaring die je letterlijk in je gezicht voelt door het opspattende water.

Onderweg hoor je de geluiden van tropische vogels, zie je nieuwsgierige neusbeertjes (coatis) en ruik je de geur van nat regenwoud. Vergeet je poncho niet, nat word je sowieso – maar het is de moeite meer dan waard.

De rest van de dag heb je vrij om te ontspannen in het resort of een extra excursie te boeken, bijvoorbeeld een boottocht onder de watervallen voor de echte adrenalinezoeker.

Reis met een positieve impact

Bij ExploreTravel geloven we in reizen die de wereld mooier maken. Ontdek hoe jij met jouw reis bijdraagt aan lokale gemeenschappen en natuurbehoud, zonder in te leveren op beleving.

Waterval met toeristenplatform en jungle, Brazilië

Dag 6: Iguassú – Manaus | Van watervallen naar het hart van de Amazone

Na een laatste ontbijt in Iguassú neem je het vliegtuig naar het kloppend hart van de Braziliaanse jungle: Manaus. Deze stad ligt midden in de Amazone en is een fascinerende mix van koloniale grandeur en tropische uitbundigheid. Bij aankomst word je naar je hotel gebracht – het stijlvolle Villa Amazônia Hotel, een oase van rust achter een historische gevel.

Afhankelijk van je aankomsttijd kun je alvast een korte wandeling maken langs het beroemde Teatro Amazonas, een operagebouw dat in de tijd van de rubberbaronnen werd gebouwd met materialen uit Europa – inclusief marmer uit Italië en glas uit Frankrijk.

Morgen start je jungle-avontuur, maar vanavond geniet je nog van de charme van Manaus, misschien met een lokaal biertje als de Amazon Beer of een tropische vruchtensap waar je nog nooit van hebt gehoord.

Manaus & Amazone

Dag 7: Manaus – Proef het Amazonewoud

Vandaag begint je dag met een wandeling door het kloppende hart van Manaus. Samen met een lokale gids verken je het centrum, waarbij je onderweg stopt voor kleine proeverijen. In de kleurrijke Adolpho Lisboa-markt – een doolhof van kraampjes, geuren en geluiden – proef je van lokale lekkernijen zoals verse açaí (niet die gladde smoothie bowls, maar het pure spul!), paranoten (Brazil nuts) en vruchtensappen van onbekende vruchten zoals bacaba en camu-camu.

Je gids vertelt je over de medicinale kracht van planten, het belang van cassave en de unieke eetgewoontes van het regenwoud. Ook de drankjes zijn hier anders: frisdranken met guaraná, sterke likeuren van onbekende bessen, en zelfs koffie die naar de jungle smaakt.

Standbeeld en kerk op plein in Manaus, Brazilië

Dag 8: Manaus – Amazon Lodge | Culinair in het regenwoud

Vandaag reis je dieper het Amazonegebied in en vaar je naar de Amazon Ecopark Lodge, gelegen aan de Rio Tarumã. Dit is back-to-basics comfort midden in het regenwoud – maar dan met flair. Na aankomst maak je kennis met een inheemse gemeenschap. Je leert hier niet alleen over hun levensstijl, maar ook hoe ze cassave verwerken tot meel, een proces dat eeuwenoud én essentieel is voor hun overleving.

Je mag zelf ook aan de slag: cassave raspen, persen, bakken – en natuurlijk proeven. De smaak is aards, bijna nootachtig, en combineert verrassend goed met de vis die vers uit de rivier komt.

’s Middags maak je een wandeling door het bos en leer je van de gids hoe je eetbare planten herkent en welke vruchten giftig zijn (handig!). En ‘s avonds? Dan luister je naar de geluiden van het woud terwijl je dineert bij olielamplicht – een magische ervaring.

Luchtfoto van rivier door jungle in Brazilië

Dag 9: Amazon – Legendarisch water en wildlife

Vandaag staat in het teken van natuur en mysterie. Na een vroeg ontbijt stap je in een bootje om het fenomeen Meeting of the Waters te beleven. Hier stromen de donkere Rio Negro en de lichtbruine Rio Solimões samen – maar mengen ze kilometerslang niet. De reden? Temperatuur, stroming en dichtheid verschillen zo sterk dat ze als twee aparte linten naast elkaar blijven stromen. Het is net alsof Moeder Natuur met aquarelverf heeft gespeeld.

Onderweg spot je met een beetje geluk roze rivierdolfijnen, luiaards in de bomen of brulapen op afstand. En ook vandaag draait het om proeven: je lunch bestaat uit lokale vissoorten als tambaqui of pirarucu, vaak geserveerd met – je raadt het al – cassave en farofa.

’s Middags kun je kiezen: relaxen in een hangmat, op zoek gaan naar kaaimannen met een gids of zwemmen in een kreek tussen de waterlelies (oké, zonder piranha’s dan).

Salvador da Bahia

Dag 10: Amazon – Salvador da Bahia | Van jungle naar kleurrijke koloniale charme

Na je laatste ochtend in de jungle vlieg je naar de noordoostkust van Brazilië, naar Salvador da Bahia. Deze stad is een smeltkroes van culturen, kleuren en keukens. De Afrikaanse invloeden zijn hier overal voelbaar – in de muziek, de dans en vooral in het eten.

Na aankomst word je naar je hotel gebracht: het karaktervolle Hotel Villa Bahia, midden in het hart van het historische centrum. De rest van de dag kun je vrij besteden. Slenter door de geplaveide straatjes van Pelourinho, bewonder de pastelkleurige huizen en laat je verrassen door straatmuzikanten en capoeiradansers op de pleinen.

Voor het diner heb je tal van opties, van sfeervolle dakterrassen tot knusse eethuisjes waar de geur van kokosmelk en palmolie je tegemoetkomt.

Dag 11: Salvador da Bahia – Stadstour en smaken van Bahia

Vandaag duik je dieper in het hart van Salvador met een stadswandeling door zowel het moderne Barra met z’n beroemde vuurtoren, als het oude centrum Pelourinho, UNESCO-werelderfgoed. Je gids vertelt over de slavernijgeschiedenis, de Afro-Braziliaanse religie candomblé en de fusionkeuken die daaruit voortkwam.

Voor de lunch proef je de Bahian kitchen: denk aan moqueca (visstoof met kokos en dendê-olie), acarajé (gefrituurde bonenballetjes gevuld met garnalen) en vatapá (een hartige pasta van brood, noten, kokosmelk en garnalen). Pittig, hartig, kruidig – en vol karakter.

De middag is vrij in te vullen: bezoek het kleurrijke Mercado Modelo voor handwerk en specerijen, of neem de Lacerda-lift naar de lagere stad voor een uitzicht op de baai van Todos os Santos.

Een foto van Salvador de Bahia in Brazilië, met kleurrijke koloniale huizen

Dag 12: Salvador da Bahia – Culinaire workshop Afro-Braziliaans koken

Vandaag ga je zelf de keuken in! Eerst bezoek je de São Joaquim-markt, een levendige plek waar je samen met een lokale chef leert over de belangrijkste ingrediënten van de Afro-Braziliaanse keuken: dendê-olie, kokosmelk, pinda’s, gedroogde garnalen en verse kruiden.

Daarna volgt een interactieve kookles waarin je zelf een traditionele moqueca Bahiana leert bereiden. Alles wordt stap voor stap uitgelegd – van het kiezen van de juiste vis tot het balanceren van de smaken. Natuurlijk proef je na afloop samen van het resultaat.

Deze kookervaring is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook een culturele les in de invloed van Afrika op Brazilië. En je neemt een handvol recepten mee naar huis waarmee je zelfs thuis weer even terug bent in Bahia.

São Paulo

Catedral da Sé de São Paulo

Dag 13: Salvador da Bahia – São Paulo | Naar de culinaire hoofdstad van Brazilië

Vandaag neem je afscheid van het warme, kleurrijke Salvador en vlieg je naar het zuidoosten van Brazilië, naar São Paulo – een megastad vol contrasten, smaken en stijlen. Met meer dan 12 miljoen inwoners is dit het economische hart van het land, maar ook een waar paradijs voor foodies.

Na aankomst word je naar het elegante L’Hotel Porto Bay São Paulo gebracht, een luxe hotel op steenworp afstand van de levendige Avenida Paulista. In de namiddag maak je een stadsrondrit die je langs het oude centrum, de moderne wolkenkrabbers en verrassend veel groene parken brengt. Je krijgt een eerste indruk van de dynamiek van deze stad, waar Japanse izakaya’s, Italiaanse trattoria’s, Braziliaanse bistro’s en streetfoodkramen zij aan zij bestaan.

Dag 14: São Paulo – Koken als een Paulistano

Vandaag ga je zelf aan de slag met São Paulo’s verrassende mix van keukens. In een interactieve kookworkshop leer je een compleet 3-gangenmenu bereiden dat draait om gezondheid, techniek en Braziliaanse ingrediënten. Denk aan gerechten met maniokpuree, okra, palmharten en tropisch fruit – met moderne kooktechnieken die de smaken nog meer laten spreken.

De sfeer is relaxed maar gepassioneerd: je leert fileren, emulgeren en presenteren als een echte chef. Aan het einde van de workshop schuif je natuurlijk samen aan tafel om je creaties te proeven.

’s Avonds staat het farewell dinner op het programma in een lokaal restaurant dat traditionele Braziliaanse smaken een moderne twist geeft. Perfect om de reis feestelijk af te sluiten met nog één laatste brigadeiro, een laatste caipirinha… of misschien wel beide.

Dag 15: São Paulo – Foodtour & vertrek naar huis

Vandaag is de laatste dag aangebroken van de reis culinair Brazilië. Vandaag kies je zelf wat je nog proeft – letterlijk. Tijdens een gepersonaliseerde foodtour door São Paulo ontdek je de culinaire geheimen van de stad. Stop bij de legendarische Mercado Municipal voor een mortadella sandwich die bijna groter is dan je hoofd, proef van lokale kazen en ambachtelijke gebakjes, en drink koffie van Braziliaanse topkwaliteit bij Santo Grão.

Afhankelijk van je vluchttijd kun je nog een optionele lunch boeken bij Fogo de Chão, een churrascaria waar vleesliefhebbers hun hart ophalen. Daarna word je naar de luchthaven gebracht voor je vlucht terug naar huis.

Geïnspireerd geraakt?

Heb je na het lezen van dit blog zin gekregen om zelf op reis te gaan? We helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel dat helemaal aansluit bij jouw wensen.

Jouw reis, helemaal zoals jij wilt

Deze rondreis of inspiratieblog is een voorbeeld – we passen ‘m graag aan op jouw wensen.
Vertel ons wat je zoekt, dan stellen we samen jouw ideale reis op maat samen.

Ik ben Julian
Julian is een gepassioneerde reiziger met een specialisatie in reizen naar de Verenigde Staten en een grote interesse in Oost-Azië. Zijn uitgebreide reiservaring in Amerika, gecombineerd met zijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en bestemmingen, maakt hem een waardevolle reisadviseur voor iedereen die op zoek is naar unieke en zorgeloos reizen. Met zijn enthousiasme, oog voor detail en persoonlijke aanpak helpt hij reizigers wereldwijd bij het samenstellen van onvergetelijke reiservaringen.

In deze blog